Βιταμίνη C – 7 Οφέλη για την υγεία μας

eco slim

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, είναι ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C είναι ο μαϊντανός, το μπρόκολο, οι πιπεριές, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, ο χυμός λεμονιού, το παπάγια, κουνουπίδι, λάχανο, χόρτα, η μουστάρδα και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε επτά λόγους για να περιλάβετε τη βιταμίνη C στα καθημερινά σας γεύματά:

Ανοσοποιητικό Σύστημα
Η βιταμίνη C δεν αποτελεί μόνο ένα αναπόσπαστο συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος σας, αλλά είναι επίσης και απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό. Μια υγιής δόση βιταμίνης C θα προστατεύσει το σώμα σας από τις μολύνσεις και θα βοηθήσει τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών, καθώς και την ικανότητα επιτάχυνσης της επούλωσης πληγών του σώματος.

Κοινό Κρυολόγημα
Μαζί με τις λειτουργίες της βιταμίνης C στο ανοσοποιητικό σύστημα για καταπολέμηση των βακτηριδίων, ιών, και μολύνσεων, η βιταμίνη C χρησιμεύει επίσης ως αντιισταμινικό για να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και τους πόνους.

Αντιοξειδωτικό
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικά προβλήματα. Το υπερβολικό οξειδωτικό στρες, ή “κυτταρική σκουριά,” μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, όπως η αθηροσκλήρωση που μπορεί να προκαλέσει τόσο καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, και συνδέεται με πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του στόματος, του φάρυγγα, του παχέος εντέρου , του στομάχου και του οισοφάγου. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης για την ανάπλαση προμήθειές σας της βιταμίνης Ε (άλλο ένα χρήσιμο αντιοξειδωτικό).

Υπέρταση
Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, και ως εκ τούτου μειώνει την πιθανότητα της υπέρτασης, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολουθούν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αιμοφόρα αγγεία
Μαζί με την μείωση της αρτηριακής πίεσης σας, η βιταμίνη C εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να προλαμβάνει ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, η υψηλή χοληστερόλη, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, και στηθάγχη (ανεπαρκή παροχή αίματος προς την καρδιά που προκαλεί πόνους στο στήθος).

Τοξικότητα από μόλυβδο
Η βιταμίνη C μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα από τον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες και μείωση του IQ. Οι ενήλικες, επίσης, μπορεί να πάσχουν από νεφρική βλάβη ή υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω μολύβδου.

Ο καταρράκτης
Ο φακός του ανθρώπινου ματιού απαιτεί βιταμίνη C για να λειτουργήσει σωστά, και μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη (μια κατάσταση κατά την οποία ο φακός γίνεται ολοένα και πιο αδιαφανές, με αποτέλεσμα τη θολή όραση). Μια υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά για την καταπολέμηση του καταρράκτη, αυξάνοντας την ποσότητα της ροής του αίματος στο μάτι.