Τι είναι η Διαίτα Paleo (Paleo Diet)

eco slim

Η παλαιολιθική δίαιτα (Paleo Diet) είναι ένα απλό θρεπτικό πλάνο που οι διαιτολόγοι έχουν σχεδιάσει το οποίο μπορεί να βοηθήσει πολύ στην απώλεια βάρους και στην καλή υγεία. Οι πρόγονοι μας έτρωγαν τροφή που έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως βοηθάει τους ανθρώπους στην απώλεια και διατήρηση υγειούς βάρους μακροχρόνια

Το τέλειο αποτέλεσμα της δίαιτας του ανθρώπου των σπηλαίων είχε σαν βάση την τακτική κατανάλωση ζώων και φυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι γνωστή ως «η δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων»

Η παλαιο δίαιτα έχει να κάνει με την κατανάλωση βασικών, παραδοσιακών και οργανικών τύπων τροφών από την Λίθινη Εποχή, και την αύξηση της άσκησης για καλύτερη υγεία. Η δίαιτα αυξάνει το επίπεδο των ιχνοστοιχείων, των θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών που παρέχονται στο σώμα, σε σύγκριση με πολλές μοντέρνες διατροφικές συνήθειες που προάγουν την κατανάλωση γρήγορων και επεξεργασμένων λιπαρών τροφών, με πολύ ζάχαρη και αλάτι και χημικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πολλοί διατροφολόγοι έκαναν μεγάλες έρευνες για πολλά χρόνια, και έφτασαν στο συμπέρασμα πως ή κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών βοηθάει στην αποτελεσματική διαχείριση του βάρους. Οι ειδικοί διαιτολόγοι έχουν επανα-εισαγάγει αυτό το λογικό και εύκολο σύστημα διατροφής με την χρήση αρχαίων συστατικών των τροφών που ήταν διαθέσιμα σε προϊστορικά έτη. Η μοντέρνα δίαιτα περιλαμβάνει υγιεινές τροφές όπως κρέας, θαλασσινά, και τροφές όπως αυγά, φρούτα, καρύδια, σπόροι, λαχανικά, μανιτάρια, βότανα και μπαχαρικά.

Μπορεί η δίαιτα Paleo να βελτιώσει την υγεία σας;

Μετά το τέλος της Παλαιολιθικής εποχής και την έναρξη της αγροτικής Νεολιθικής εποχής, οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, φασόλια, σπόρους, αλκοόλ και αλάτι. Η σωστή χρήση του Παλαιο διαιτητικού πλάνου, μπορεί να  αποκαταστήσει πολλές διαιτητικές και διατροφικές ανισσοροπίες που συμβάλουν στις «ασθένειες ευμάρειας» όπως το άσθμα, ο καρκίνος, καρδιακές ασθένειες, διαβήτη, νεφρά, υπέρταση, παχυσαρκία και συγκεκριμένες αλλεργίες.

Τα πλεονεκτήματα της δίαιτας Paleo

Οι μη επεξεργασμένες τροφές, δίνουν ενέργεια στο σώμα φυσικά και αποτελεσματικά. Η αποφυγή ζάχαρης, αλλεργιογόνων όπως η γλουτένη και τα φιστίκια, και των αφύσικων χημικών που βρίσκονται στις επεξεργασμένες τροφές, μειώνει σημαντικά το ρίσκο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και σημαντικές τροφικές ευαισθησίες. Η κατάλληλη τροφή της Παλαιο-δίαιτας είναι υψηλή σε ίνες, ωμέγα 3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά, και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι ωφελούν. Αντίθετα από πολλές δίαιτες που είναι της μόδας, αυτή η δίαιτα εστιάζει περισσότερο στην συνολική υγεία παρά στην απώλεια βάρους, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να αποφύγουν την ταλαιπωρία της καταμέτρησης θερμίδων και την πνευματική κόπωση από τον προγραμματισμό των γευμάτων.

Μειονεκτήματα της Παλαιο-δίαιτας

Ακόμα και με τα γνωστά πλεονεκτήματα για την υγεία, η Παλαιο-δίαιτα, αφήνει μερικά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η υψηλή βάση της δίαιτας σε κρέας και ψάρι, μειώνει δραστικά την πρόσληψη λίπους, και παράλληλα αυξάνει το κόστος του λογαριασμού. Έλλειψη βιταμινών , ειδικά της βιταμίνης D και ασβεστίου, είναι η κύρια ανησυχία με την κατάργηση των γαλακτοκομικών και δημητριακών που συχνά είναι θωρακισμένα με θρεπτικά συστατικά. Ο χρόνος ζωής των αρχαίων έχει υποτεθεί πως ήταν πολύ μικρότερος από την σύγχρονη εποχή, κυρίως εξαιτίας τέτοιων ελλείψεων βιταμινών. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο η δύναμη του κινήματος που προάγει την υγεία μπορεί να θωρακίσει από σοβαρές χρόνιες ασθένειες τη σημερινή εποχή.

Είναι αποτελεσματική;

Οι υπέρμαχοι της παλαιολιθικής δίαιτας προτείνουν πως υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που την κάνουν αποτελεσματική και ασφαλή δίαιτα. Επιπλέον, αναφέρουν πως η σωστή χρήση της παλαιο-δίαιτας, μας βοηθάει να μειώσουμε το γλυκαιμικό μας φορτίο, να αποκαταστήσουμε την σύσταση θετικών λιπαρών οξέων, την ισορροπία οξεϊκής βάσης , και την σχέση νάτριο/κάλιο. Μπορεί επίσης να αυξήσει την περιεκτικότητα σε ίνες, και να βοηθήσει στην ισορροπία των μάκρο-θρεπτικών συστατικών.

Επιθυμητές φυσικές δραστηριότητες:

Σε σύγκριση με τους προγόνους μας, εμείς οι μοντέρνοι άνθρωποι έχουμε συχνά περισσότερο σωματικό λίπος και σημαντικά λιγότερη μυϊκή μάζα, ένας παράγοντας ρίσκου για την αντίσταση ινσουλίνης. Έτσι, αν και παραδέχονται πως η τροφή είναι σημαντική, η άσκηση θα πρέπει επίσης να αυξηθεί σε επίπεδα που ωφελούνε.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές που βοηθάνε στην απώλεια βάρους και στην υγεία:

• Η παλαιο-δίαιτα περιλαμβάνει: Φρούτα, λαχανικά, κρέας και βιολογικά κρέατα, και θαλασσινά.

• Η παλαιολιθική δίαιτα δεν περιλαμβάνει: Επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όλα τα δημητριακά, όλες τις ζάχαρες, λάδι λαχανικών, φασόλια, καρότα, φακές, φιστίκια, μπιζέλια και σόγια.

• Το ασβέστιο και η βιταμίνη D ίσως χρειαστεί να αυξηθούν με τη χρήση αυτής της δίαιτας. Μπορεί  κανείς να πιεί ενισχυμένα γαλακτοκομικά, να πάρει συμπληρώματα διατροφής, να καταναλώσει αρκετή ποσότητα συγκεκριμένων λιπαρών ψαριών, και να αυξήσει την έκθεση στον ήλιο.

• μειώστε το αλκοόλ, τα fast food, τα χημικά τροφών και το αλάτι.

• Αυξήστε το ασβέστιο τρώγοντας λαχανικά όπως ρόκα, μπρόκολο, πράσινων λαχανικών, σκόρδου, ωμό σπανάκι, λιαστές ντομάτες

• Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Ακόμα και ήπια γυμναστική 3 φορές τη βδομάδα θα είναι επωφελής.

• Χρησιμοποιήστε λιγότερα λιπαρά όπως μαργαρίνη, και περισσότερο υγιεινά λάδια όπως ελαιόλαδο.

• Το νερό και το τσάϊ από βότανα συνίσταται με την παλαιο-δίαιτα.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.