Υπογλυκαιμία – Σημάδια και Συμπτώματα

eco slim

Τα συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής σας. Αν και μερικοί άνθρωποι προσπερνούν τα συμπτώματα αυτά σαν απλές μικροασθένειες,  μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα σε ορισμένες χρονικές στιγμές. Θα μπορούσατε να πέσετε σε κώμα, αν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας πέσει πάρα πολύ χαμηλά. Θα πρέπει να αποφύγετε κάτι τέτοιο.

Γνωρίζοντας τα πρώτα σημάδια της υπογλυκαιμίας είναι ουσιώδη για τη θεραπεία. Η άμεση θεραπεία περιλαμβάνει ένα ζαχαρούχο ρόφημα ή ένα κύβο ζάχαρης. Η μακροχρόνια όμως θεραπεία περιλαμβάνει ένα κατάλληλο σχέδιο δίαιτας που περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν πρόβλημα υπογλυκαιμίας, δεν ξέρουν ότι ήδη πάσχουν από αυτήν. Σημειώστε τα παρακάτω πέντε σημάδια κινδύνου και συμπτώματα και ψάξτε το εάν υποφέρετε από υπογλυκαιμία και δεν το γνωρίζετε:

1. Καθημερινοί πονοκέφαλοι και υπνηλία

Τους περνάμε συχνά σαν απλό άγχος και μερικές φορές τους δεχόμαστε ως μέρος της ζωής μας. Όμως, χρόνιοι πονοκέφαλοι και λήθαργος μπορεί να είναι σημάδια μιας υποκείμενης νόσου. Άτομα με υπογλυκαιμία συχνά υποφέρουν από συχνές κρίσεις κεφαλαλγιών. Ίσως πρέπει να πάτε στο γιατρό σας εάν αυτά τα συμπτώματα συνεχίζουν να επιστρέφουν, παρά τη λήψη φαρμάκων.

2. Συχνά ξεχνάτε πράγματα ή συγχύζεστε εύκολα

Η μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε καθημερινή βάση μπορεί να επηρεάσει το μυαλό σας. Σε ακραίες περιπτώσεις, η σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη. Δεν χρειάζεται να περιμένετε για να συμβεί αυτό. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε πράγματα ή το μυαλό σας να συγχύζετε σε κάποιο σημείο. Αλλά αν αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται συχνά, θα πρέπει να εξετάσετε με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Δεν αναπτύσσουμε διανοητικά προβλήματα ξαφνικά και χωρίς λόγο.

3. Πάρα πολύ άγχος

Το στρες μπορεί να επιδεινώσει την υπογλυκαιμία επειδή εξαντλεί την ενέργεια σας περισσότερο από ό, τι έχετε συνειδητοποιήσει. Το άγχος είναι υπεύθυνο για την αποδέσμευση της κορτιζόλης και αδρεναλίνης, τα οποία συνδέονται με τα συμπτώματα που συνοδεύονται από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν είστε υπογλυκαιμικός, θα πρέπει να διαχειριστείτε τη ζωή σας με προσοχή. Το στρες στη δουλειά ή στο σπίτι μπορεί να είναι κακό για τα επίπεδα σακχάρου σας.

4. Ασυνήθιστη συμπεριφορά

Μια επίθεση υπογλυκαιμίας μπορεί να εκδηλωθεί σε σύγχυση, ασυνάρτητο λόγο, και την απώλεια της ισορροπίας σας. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να έχετε κάτι γλυκό μαζί σας για να φάτε αμέσως. Ένα κομμάτι καραμέλας ή ένα χάπι ζάχαρης μπορούν να συμβάλουν ώστε τα επίπεδα σακχάρου να επιστρέψουν στο φυσιολογικό επίπεδο.

5. Απώλεια αισθήσεων

Υπογλυκαιμία χωρίς έλεγχο οδηγεί σε απώλεια των αισθήσεων, που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα έχει υποκύψει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης και χρειάζεται αναπλήρωση της γλυκόζης στο αίμα. Ένα άτομο που χάνει τις αισθήσεις του λόγω της υπογλυκαιμίας πρέπει εσπευσμένα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.