4 φυτικές ουσίες που καταπολεμούν το λίπος στο σώμα

eco slim

Το σημαντικό για την υγεία μας δεν είναι απλά να χάσουμε “βάρος” αλλά επίσης να αποβάλουμε το λίπος του σώματος μας. Αυτό είναι κάτι που μας αφορά για καλή υγεία αλλά και καλή αισθητική εικόνα.

Το Σωματικό λίπος, που αναφέρεται από τους επιστήμονες ως λιπώδης ιστός, είναι η ουσία που μπορεί να κρύψει την καλή γραμμή του σώματος μας και να εξαφανίσει τους κοιλιακούς μυς. Για να χάσετε το λίπος του σώματος και να το αποτρέψετε να ξαναεπανέλθει θα πρέπει να καίτε περισσότερο από αυτό που αποθηκεύετε. Όταν επιτευχθεί αυτό οι επιστήμονες το αποκαλούν λίπος αρνητικού ισοζυγίου, και μπορεί να είναι ένα πολύ θετικό πράγμα για την υγεία σας. Πράγματι, αν μείνετε σε αρνητικό ισοζύγιο λίπους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα χάσετε αναμφίβολα το σωματικό λίπος από όλο σας το σώμα.

Το σούπερ μάρκετ είναι ένα μέρος για να βρείτε πράγματα που μπορούν να αυξήσουν το σωματικό σας λίπος, αλλά είναι επίσης και χώρος για να βρείτε μερικά από τα πιο ισχυρά εργαλεία της φύσης για να σας βοηθήσουν να το χάσετε. Σε αυτό το άρθρο θα αποκαλύψουμε 4 φυσικά “φυσικά συστατικά αδυνατίσματος” που μπορούν να αυξήσουν αμέσως την καύση θερμίδων, το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου λίπους.

1. Καφές (καφεΐνη)

Αν και οι αναλογίες μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή, το σώμα σας καίει πάντα ένα μίγμα τριών καυσίμων: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Έτσι, εάν αυξηθεί ο συνολικός ρυθμός καύσης θερμίδων (γνωστός και ως μεταβολικός ρυθμός), είναι σχεδόν βέβαιο ότι η καύση λίπους θα ανεβεί, φέρνοντας τον οργανισμό σας πολύ πιο κοντά στο αρνητικό ισοζύγιο λίπους.

Περίπου το 75% της καφεΐνης που καταναλώνεται στον κόσμο προέρχεται από τον καφέ, ένα προϊόν που δεν απουσιάζει από κανένα σούπερ μάρκετ. Η καφεΐνη είναι αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο για την ικανότητά της να ενισχύσει την εγρήγορση και την απόδοση του σώματος. Ωστόσο, εμφανίζει επίσης ιδιότητες ταχείας δράσης καύσης θερμίδων. Για παράδειγμα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα κανονικού βάρους αλλά και παχύσαρκοι ανέφεραν ότι μία μόνο δόσης 100 mg καφεΐνης (που ισοδυναμεί με λίγο πάνω από 1 φλιτζάνι του καφέ) ήταν αρκετή για να αυξήσει το ρυθμό καύσης θερμίδων έως και κατά 4% για 2,5 ώρες.

Ενώ η αύξηση 4% δεν μπορεί να φαίνεται σαν μια μεγάλη υπόθεση, μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό παράγοντα καύσης λίπους. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη εξηγούν, «… εάν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει αντισταθμιστική αύξηση στην πρόσληψη τροφής, η αύξηση [σε ρυθμό καύσης θερμίδων] μετά την καφεΐνη θα αντιπροσώπευε ένα ενεργειακό έλλειμμα 75-110 kcal / ημέρα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές, αλλά για αρκετούς μήνες θα μπορούσαν να συσσωρευτούν και να οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις στο σωματικό βάρος. ”

2. Καυτερή πιπεριά (capsaicin)

Ο σερβιτόρος τοποθετεί ένα νόστιμο γεύμα μπροστά από σας που περιλαμβάνει μια πικάντικη σάλτσα κάρι. Για τα επόμενα 30 λεπτά ο ρυθμός καύσης θερμίδων ανεβαίνει 10% πάνω από τα κανονικά επίπεδα, που ισοδυναμεί με καύση επιπλέον 129 θερμίδες ανά ημέρα, ή το 27% της θερμιδικής αξίας του συνόλου του γεύματος. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Αυτό το φανταστικό σενάριο έγινε πραγματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία, όταν οι επιστήμονες έδωσαν σε νεαρές γυναίκες 481-θερμίδες σε γεύμα που αποτελείτο από μια κίτρινη σάλτσα κάρι που περιείχε 3 mg καψαϊκίνης (capsaicin).

Η καψαϊκίνη είναι το συστατικό του κόκκινου καυτερού πιπεριού που είναι υπεύθυνη για τη μεγάλη, και για μερικούς από εμάς, ανυπόφορα οδυνηρή αίσθηση που παράγεται με την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς. Επίσης, ευθύνεται για τον ιδρώτα που εμφανίζεται στο μέτωπό σας. Έτσι, δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη ότι βαθιά μέσα στο σώμα μας η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει την καύση των θερμίδων με την ενεργοποίηση μιας διαδικασίας γνωστής ως θερμογένεσης. Η θερμογένεση προκαλεί κυρίως την απελευθέρωση των θερμίδων με τη μορφή θερμότητας. Μόλις απελευθερωθούν οι θερμίδες αυτές, δεν μπορούν πλέον να αποθηκευτούν ως λίπος στο σώμα σας. Εκτός από την αύξηση της θερμογένεσης, η καψαϊκίνη έχει βρεθεί ότι βοηθά στη βελτίωση του κορεσμού στο γεύμα (δηλαδή το πώς αισθάνεστε πλήρης μετά το φαγητό), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της υπερφαγίας.

Φυσικά, ο πιο ισχυρός τρόπος για την αύξηση της καύσης θερμίδων, ώστε να πάρετε σε αρνητικά επίπεδα το ισοζύγιο λίπους, είναι η άσκηση. Εδώ επίσης η καψαϊκίνη μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες αδυνατίσματος σας. Όταν οι επιστήμονες έδωσαν σε υγιή άτομα καψαϊκίνη μια ώρα πριν από την εκτέλεση άσκησης χαμηλής έντασης (στατικό ποδήλατο), έκαψαν περισσότερο λίπος. Η αύξηση ήταν αρκετά εντυπωσιακή ώστε οι επιστήμονες πρότειναν να χρησιμοποιηθεί η καψαϊκίνη ως συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση των αυξημένων επιπέδων των λιπιδίων του αίματος ή / και για την παχυσαρκία. Ένα παράδειγμα φυτικού συμπληρώματος διατροφής που περιέχει καψαϊκίνη είναι το capsiplex.

3. Κανέλα

Η Κανέλα χρησιμεύει συχνά ως ένα μπαχαρικό γεύσης σε πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα. Μάθετε επίσης ότι μπορεί να “σπρώξει” περισσότερους από αυτούς τους υδατάνθρακες σε άπαχο μυς και μακριά από τα λιποκύτταρα (λιπώδης ιστός).

Οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακες που τρώμε τελικά μετατρέπονται σε γλυκόζη (γνωστή και ως σάκχαρο στο αίμα). Η ορμόνη ινσουλίνη βοηθά στην κατεύθυνση της γλυκόζης στα κύτταρα του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών κυττάρων. Όσο πιο ευαίσθητα είναι τα κύτταρα των μυών σας στην ινσουλίνη, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούν να αποθηκεύουν τη γλυκόζη και να την χρησιμοποιούν για μελλοντική χρήση, όπως η παροχή στους μυς σας με ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Από τα πολλά φυτά που έχουν μελετηθεί ως σήμερα, η κανέλα έχει αναφερθεί ότι είναι από τα πιο ισχυρά από την άποψη της ικανότητάς της να ενισχύσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να κρατήσει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος υπό έλεγχο. Όταν προστίθεται σε ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα, μειώνει την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα που συνήθως συμβαίνει μετά το γεύμα. Ενώ οι επιπτώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να πάρουν μερικές εβδομάδες για να φανερωθούν, οι βελτιώσεις στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα εμφανίζονται σχεδόν αμέσως.

Έτσι, η κανέλα αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνει τη ρύθμιση της αρτηριακής γλυκόζης. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε σωματικό λίπος πιο γρήγορα; Στην πραγματικότητα, αυτό το αρχαίο μπαχαρικό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε περισσότερο από αυτό. Ο Δρ Richard Anderson (Ph.D.) στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει διεξαγάγει πολυάριθμες μελέτες στη κανέλα. Λέει ότι αν η κανέλα καταναλώνεται μακροπρόθεσμα, μπορεί να ενισχύσει την μάζα του σώματος που δεν περιλαμβάνει λίπος (αυτό περιλαμβάνει τους μύες) και μείωση του σωματικού λίπους, κάτι που ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα έδειξαν σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006.

4. Πράσινο τσάι

Το Λευκό, Πράσινο και Μαύρο τσάι περιέχει καφεΐνη (οπουδήποτε από ~ 14-61 mg ανά 6-8 oz σερβιρίσματος). Αλλά είναι το πράσινο τσάι που φαίνεται να παίρνει την περισσότερη προσοχή από τους επιστήμονες, όταν πρόκειται για κάψιμο του λίπους. Και οι ιδιότητες του για κάψιμο λίπους οφείλονται αρκετά στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη αλλά και σε άλλους παράγοντες.

Σε μια μελέτη που αναφέρεται συχνά, σε υγιείς νεαρούς άνδρες δόθηκε ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού τρεις φορές την ημέρα. Η 24-ωρη καύση θερμίδων τους ήταν 3,5% υψηλότερη από εκείνη των άλλων ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό ισοδυναμεί με καύση επιπλέον 200 θερμίδες ανά ημέρα, περισσότερο από αρκετό για να παράγει τελικά σημαντική απώλεια βάρους και μείωση του σωματικού λίπους.

Το πράσινο τσάι δεν προκαλεί μόνο καύση περισσότερων θερμίδων, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό από τις θερμίδες που καίγονται προσδιορίστηκαν από τους επιστήμονες να προέρχονται από το λίπος. Δηλαδή, το πράσινο τσάι σας ωθεί να πλησιάσετε το αρνητικό ισοζύγιο λίπους που αναφέραμε πιο πάνω. Με βάση τις παρατηρήσεις των επιστημόνων (που χρησιμοποίησαν τον όρο «αξιοσημείωτη» για να περιγράψουν τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού), φάνηκε να είναι αρκετά εντυπωσιασμένοι.