Το πιο σημαντικό Συμπλήρωμα Διατροφής

eco slim

Ο γνωστός Αμερικανός Ιατρός προληπτικής καρδιολογίας και συγγραφέας γνωστών βιβλίων διατροφής  Δρ. Arthur Agatston μας λέει : “έχω ακολουθήσει τις επιστημονικές αποδείξεις στενά για πολλά χρόνια και έχουν πάντοτε ως δεδομένο ότι τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν μεν αλλά δεν είναι τα μαγικά χάπια για τη βελτίωση της υγείας ή την πρόληψη των ασθενειών – τρώγοντας μια καλή ποικιλία από λαχανικά και φρούτα, μαζί με υγιεινά λίπη, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το ελαιόλαδο, εξακολουθεί να είναι ο βέλτιστος τρόπος για να πάρετε τις φυσικές βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες. ”

Τούτου λεχθέντος, οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ένα συμπλήρωμα πραγματικά κάνει τη διαφορά: το ιχθυέλαιο. Μελέτες μετά από μελέτες – συμπεριλαμβανομένης της ορόσημης μελέτης Gissi, η οποία διαπίστωσε ότι η ημερήσια δόση ιχθυελαίου μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου σε επιζώντες καρδιακής προσβολής – αποδεικνύει συνεχώς ότι το ιχθυέλαιο βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, μειώνει τον αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή προσβολή, και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, το ιχθυέλαιο, το οποίο περιέχει δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, eicosapentaenoic και docosahexaenoic οξέα (EPA και DHA), έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή που είναι προγνωστικός δείκτης της καρδιακής νόσου – και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει τον κίνδυνο των θανατηφόρων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

” Ένα συγκεκριμένο ποσό φλεγμονής στο σώμα είναι καλό γιατί βοηθά στην πήξη του αίματος και αποκρούει λοίμωξη”, εξηγεί ο Δρ Agatston. “Αλλά πάρα πολύ φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πλάκα στις αρτηρίες , που οδηγεί σε έναν θρόμβο αίματος που θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και για να ελαχιστοποιηθούν τα επικίνδυνα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα, το μοναδικό συμπλήρωμα για ενήλικες άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να είναι η λήψη ιχθυελαίου. ”

Τι κάνει το Ιχθυέλαιο ξεχωριστό

Αυτό που κάνει τη διαφορά στο ιχθυέλαιο είναι ότι  “Τα Συμπληρώματα ιχθυελαίου ανταποκρίνονται στο πρότυπο αυτού που ονομάζουμε ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων”, λέει ο Δρ Agatston. “Το Ιχθυέλαιο έχει νόημα βιολογικά και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικά σε μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες και κλινικές δοκιμές. Τα στοιχεία είναι τόσο συναρπαστικά, ακόμα και το σεβαστό Ινστιτούτο American Heart Association (ΑΗΑ), συστήνει τη λήψη κάψουλες ιχθυελαίου.”

“Όταν παίρνετε συμπληρώματα ιχθυελαίου, παίρνετε το ίδιο καλό λίπος που θα καταναλώνατε αν τρώγατε ένα κομμάτι ψάρι. Αλλά το πιο σημαντικό, μελέτες για την κατανάλωση ιχθυελαίων σε μορφή συμπληρώματος και μόνο δείχνουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και καθιστώντας το αίμα λιγότερο κολλώδη, γεγονός που εμποδίζει την πήξη του και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου “, λέει ο δρ Agatston. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για άλλα συμπληρώματα βιταμινών, αφού η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει τα οφέλη αυτών των θρεπτικών ουσιών όταν είναι απομονωμένα σε ένα χάπι. “Η λήψη ενός δισκίου βιταμίνης C δεν είναι το ίδιο με το να φάτε ένα πορτοκάλι”, λέει ο δρ Agatston. “Χάνετε σχετικά με την αλληλεπίδραση των θρεπτικών συστατικών με ένα πλήθος άλλων μικροθρεπτικών συστατικών στο σύνολο των τροφίμων, που οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να μελετούν.”

Σε μια ειδική σύντομη μελέτη  που εμφανίστηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης στις 20 Ιουλίου 2005, ανώτεροι επιστήμονες διατροφής από το Πανεπιστήμιο Tufts ενημερώνουνε ότι, όταν πρόκειται για την πρόληψη των ασθενειών, οι μελέτες δεν υποστηρίζουν την επιλογή των συμπληρωμάτων διατροφής πάνω από ολόκληρα τα τρόφιμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα που συνδέουν τη διατροφή και τη βέλτιστη υγεία θα προέλθουν με την καλυτέρευση στις διατροφικές συνήθειες και όχι από τη λήψη συμπληρωμάτων.

Ψάρια ή Ιχθυέλαιο;
Είναι ενδιαφέρον να πούμε ότι η  λήψη μιας κάψουλας ιχθυελαίου ημερησίως μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη από το να τρώμε ψάρι κάθε μέρα, λόγω ανησυχιών ότι ορισμένα ψάρια, όπως ξιφίας, τόνος, σκουμπρί, κτλ, περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Οι γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες , ή  οι έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν τα ψάρια πλούσια σε υδράργυρο, ο οποίος μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο ή το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα μικρού παιδιού. Όταν πρόκειται για συμπληρώματα ιχθυελαίου, μπορείτε να είστε ήσυχοι – ο υδράργυρος έχει την τάση να συσσωρεύεται στους ιστούς των ψαριών και όχι στο λάδι. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Παθολογίας & Εργαστήριο Ιατρικής, Δεκέμβριος 2003, μέτρησαν τα επίπεδα υδραργύρου σε πέντε μάρκες συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και διαπίστωσαν ότι όλα είχαν αμελητέες ποσότητες.

“Η συμβουλή μου προς τους ασθενείς μου – και σε όλους – είναι να τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, και να λαμβάνουν  ιχθυέλαιο σε κάψουλες κάθε μέρα”, λέει ο δρ Agatston. Συνιστά ένα μέχρι δύο γραμμάρια EPA συν DHA ανά ημέρα, και συμφωνεί με τη σύσταση του AHA (American Heart Association) ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους θα πρέπει να παίρνουν δύο έως τέσσερα γραμμάρια ανά ημέρα.

Όπως και με όλα τα συμπληρώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πρώτα – η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ιχθυελαίου μπορεί να μειώσει την πήξη του αίματος τόσο πολύ που προκαλεί αιμορραγία σε ορισμένους ανθρώπους, όπως αυτούς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή μη ελεγχόμενη υπέρταση.