Τί είναι τα Τριγλυκερίδια και τι προβλήματα δημιουργούν

eco slim

Έχετε ακούσει πιθανώς για τα τριγλυκερίδια, και έχετε ίσως ακούσει επίσης ότι σταθερά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορεί να είναι κακό για την υγεία σας.

Αλλά τί είναι τα τριγλυκερίδια ακριβώς; Γιατί θα δείτε τον γιατρό σας να κουνά το κεφάλι του εάν η έκθεσή της χοληστερόλης σας λέει ότι το επίπεδο των τριγλυκεριδίων σας είναι υψηλό; Και τι έχουν να κάνουν με τον διαβήτη και με μια ομάδα ανησυχητικών συμπτωμάτων που ονομάζεται «μεταβολικό σύνδρομο» ; Αυτές τις απαντήσεις θα τις δούμε παρακάτω.

Τι είναι τα τριγλυκερίδια
Με απλά λόγια, τα τριγλυκερίδια είναι λίπος. Δηλαδή, είναι η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας. Ο Λιπώδεις ιστός αποτελείται από κύτταρα, τα οποία γεμίζουν με τα τριγλυκερίδια.
Δηλαδή τα τριγλυκερίδια είναι κακά για την υγεία μας, έτσι; Λοιπόν, όχι απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς τα τριγλυκερίδια. «Είναι ο κύριος τρόπος για να αποθηκεύουμε ενέργεια», λέει ο Mitchell Lazar, MD, PhD, διευθυντής του Ινστιτούτου για το Διαβήτη, Παχυσαρκία και Μεταβολισμό στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Μέχρι πριν από 100 χρόνια περίπου, τα τρόφιμα δεν ήταν εξίσου επαρκεί σε ποσότητα, όπως είναι τώρα, και οι άνθρωποι έκαιαν πολλές περισσότερες θερμίδες σε φυσική εργασία. Έτσι, ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε την ικανότητα να αποθηκεύουμε τα καύσιμα του οργανισμού μας με αποτελεσματικό τρόπο », λέει ο Lazar. «Για κάθε κιλό βάρους, μπορείτε να πάρετε διπλάσια ενέργεια από τις αποθήκες του λίπους σας παρά από τις άλλες δύο πηγές ενέργειας  –  δηλαδή τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα.»

Αλλά τώρα υπάρχει πολύ περισσότερη τροφή στην ζωή μας, τρώμε πολύ περισσότερο από παλιά, και δεν κάνουμε τόση πολύ σωματική άσκηση, όπως κάναμε παλαιότερα. Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς αποθηκεύουμε σημαντικά περισσότερο λίπος από ό, τι χρειαζόμαστε – με τη μορφή τριγλυκεριδίων.

Διαβήτης και άλλα προβλήματα
Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν που έχουν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα; Αν τα τριγλυκερίδια είναι λίπος και το λίπος είναι ενέργεια, δεν έχουμε απλώς αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια; Δυστυχώς, το σώμα μας συχνά δεν μπορεί να αποθηκεύσει την έξτρα ενέργεια αποτελεσματικά – και μερικές φορές αυτά τα επιπλέον λιποκύτταρα μπορούν να προσελκύσουν άλλα κύτταρα που προκαλούν τα προβλήματα για την υγεία μας.

«Τα λιπώδη κύτταρα τείνουν να προσελκύουν φλεγμονώδη κύτταρα», λέει ο Lazar. «Ορισμένα φλεγμονώδη κύτταρα μειώνουν την ικανότητα του σώματος να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.»

Το λίπος, με τη μορφή τριγλυκεριδίων, επίσης τείνει να εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς και όργανα, όπως το συκώτι και τους μυς. «Αυτό φαίνεται να προδιαθέτει τους άλλους ιστούς για να μην είναι σε θέση να χειριστούν σωστά τη ζάχαρη και, συνεπώς, εκ νέου, αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουν διαβητικοί,” λέει ο Λαζάρ.

Γνωριμία με το μεταβολικό σύνδρομο
Τα υψηλά τριγλυκερίδια συνδέονται συχνά με μια ομάδα άλλων συνθηκών που μαζί ονομάζονται «μεταβολικό σύνδρομο» – το οποίο είναι μια ομάδα παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου 2. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
• Η παχυσαρκία, ειδικά με υπερβολικό λιπώδη ιστό μέσα και γύρω από την κοιλιά
• Υψηλή αρτηριακή πίεση
• Αυξημένο σάκχαρο στο αίμα (προ-διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη)
• Τα υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα

Υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να σημαίνει επίσης χαμηλά επίπεδα HDL – “καλή” χοληστερίνη. «Δεν ξέρουμε πώς η HDL σας προστατεύει από πράγματα όπως καρδιακή νόσο και διαβήτη, αλλά γνωρίζουμε το κάνει. Και τα υψηλά τριγλυκερίδια σημαίνει χαμηλότερη HDL»

Τα σωστά Επίπεδα Τριγλυκεριδίων στο αίμα
Τι πρέπει τα είναι τα ασφαλή επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας; Κανονικά τριγλυκερίδια είναι 150 ή κάτω. Οποιοδήποτε επίπεδο που είναι σταθερά υψηλότερο από αυτό θεωρείται ότι είναι πρόβλημα:
• Οριακά Επίπεδα: 150 – 199
• Υψηλά επίπεδα: 200 – 499
• Πολύ υψηλά: 500

Έτσι τι μπορείτε να κάνετε αν τα τριγλυκερίδια σας χτυπούν κόκκινο; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή αλλά για πολλούς ανθρώπους είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί: να χάσετε βάρος με δίαιτα και άσκηση.

«Αν όλοι χάσουν το 10% του σωματικού τους βάρους και αρχίσουν την άσκηση για μισή ώρα, τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, θα φροντίσουν σχεδόν το ήμισυ του προβλήματος», λέει ο Henry N. Ginsberg, MD, Καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Irving στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Medical Center στη Νέα Υόρκη. «Ναι, υπάρχει μια γενετική προδιάθεση που μπορεί να συμβάλει στα προβλήματα, αλλά ανεξάρτητα από την γενετική τα περιττά κιλά κάνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα»

Τι πρέπει να τρώτε για αποφυγή υψηλών τριγλυκεριδίων; Λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο σημασία έχει η ποσότητα. «Δεν με νοιάζει αν τρώτε 100% πρωτεΐνη ή 100% υδατάνθρακες. Αν τρώτε περισσότερο από ό, τι καίτε, τα τριγλυκερίδια στο αίμα θα εκτοξευθούν στα ύψη» λέει ο Ginsberg. “Αλλά αν τρώτε 100% λιπαρές ουσίες, τα τριγλυκερίδια θα αυξηθούν ακόμα πιο εύκολα»

Μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη, και σε απλούς υδατάνθρακες συνιστάται όταν προσπαθείτε να μειώσετε τα υψηλά τριγλυκερίδια. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποιοι είναι οι απλοί υδατάνθρακες, σκεφτείτε “λευκή” τροφή, όπως:
• Λευκό ρύζι
• Άσπρο ψωμί
• Κανονικές πατάτες
• Ζυμαρικά

«Οι απλοί υδατάνθρακες αφομοιώνονται γρήγορα και μετατρέπονται σε ζάχαρη τόσο γρήγορα, που είναι σαν να πίνετε ζαχαρούχο αναψυκτικό», λέει ο Ginsburg. «Τι θέλετε, αντ ‘αυτού, είναι υδατάνθρακες που παίρνουν περισσότερο χρόνο για να απορροφηθούν – δηλαδή φυτικές ίνες» Δοκιμάστε αυτά τα τρόφιμα αντί για τους απλούς υδατάνθρακες που αναφέραμε πιο πάνω:
• Καφέ ρύζι
• Ψωμί ολικής αλέσεως
• Γλυκοπατάτες
• Ζυμαρικά  ολικής αλέσεως

Εάν η χοληστερόλη σας και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι πολύ υψηλά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει επίσης φάρμακα για να βοηθήσει στην μείωση τους. Σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα τριγλυκερίδια μπορεί να είναι τόσο κακά που ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει άλλα προβλήματα, όπως η παγκρεατίτιδα, και αυτά τα φάρμακα είναι απολύτως ωφέλιμα στις περιπτώσεις αυτές, λέει ο Λαζάρ.
«Για να προλάβετε το διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο, νομίζω ότι είναι ίσως πιο σημαντικό να σκέπτεστε από την άποψη των θερμίδων. Ο στόχος σας πρέπει να είναι να τρώτε μόνο τόσο καύσιμο όσο χρειάζεται να κάψετε»